logofoto_500 (6).jpg
Blog
Eric Tiggeler
2686

Waar zijn de helden gebleven?

'Whatever happened to the heroes?', riep het punkbandje The Stranglers jaren geleden al uit. In deze onzekere tijden is de roep om echte helden misschien wel groter dan ooit, maar het aanbod blijft achter. Vandaar dat het begrip 'held' meer en meer wordt opgerekt. Een rondje door supermarkt en bouwmarkt leert wat de de helden van nu zijn: een kruiskopschroef, een kledingkast, een karbonade, een dahlia, een hazenrugfilet en een ventilator. Heldontwaarding in de praktijk.

1. De schroefheld van Gamma

Hoezeer het begrip 'held' aan inflatie onderhevig is, wordt misschien nog wel het best bewezen door Gamma. Zie het opschrift bij de DynaPlus-kruiskopschroef die daar in de rekken ligt: ben je een schroef met lage indraaiweerstand, dan ben je een held.  

schroefhelden.jpg

2. De held op pootjes van LeenBakker

Ook bij LeenBakker heeft uitholling van het heldbegrip toegeslagen. Giechelig noteerde de copywriter dat kledingkast Lex mag doorgaan voor een 'held op pootjes':

kastheld.jpg

3.De actiehelden van AH

Actiehelden bij Albert Heijn: geen Superman of Wonder Woman, maar knakworsten en karbonades met korting. 

ah-bonushelden.jpg

4. De buitenheld

Je hoeft het AH-filiaal niet te verlaten om nog een held te ontmoeten: een dahlia (of een dahliakoper) is een buitenheld.

buitenhelden.jpg

5. De herfstheld

Goed dan, je zou het helden van vlees en bloed kunnen noemen: hazenrugfilet en wildzijnmedaillons. Maar toch, Lidl, zijn dat nu de helden van de herfst?

herfsthelden.jpg

6. De warmteheld van Bol

Een speciale vermelding voor Bol.com, dat er zelfs al ruim voor de herfst bij was. Ventilatoren waren de helden tijdens de hittegolf. Maar in de winter komen er vast ook heldhaftige straalkacheltjes beschikbaar. 

warmtehelden.jpg

Heldinflatie slaat door

Het is al een tijdje een trend om het woord 'held' ruimer te gebruiken dan in het verleden, toen je om de heldenstatus te bereiken nog een vijandig volk moest verslaan of naar de maan moest reizen. Hardwerkende zorgmedewerkers werden dit jaar bijvoorbeeld 'zorghelden' genoemd. Maar met de heldontwaarding die nu heeft toegeslagen in supermarkt, bouwmarkt en webwinkel, kun je je afvragen of je dat woord als compliment moet beschouwen of als belediging.   

Eric Tiggeler

 

 

 

Zoek