logofoto_500 (10).jpg
Blog
Eric Tiggeler
4075

Hij pakt 'm even niet

Het is een zin die je vaak hoort wanneer een computer of ander apparaat niet doet wat het moet doen: ‘Hij pakt ‘m even niet.' Een zin die suggereert dat computers nu eenmaal dingen zijn met een eigen willetje. Zo wordt de schuld handig verlegd: het ligt niet aan degene die het apparaat verkeerd bedient, het ligt aan magische krachten, aardstralen of andere toevalsfactoren die ervoor zorgen dat de dingen nu even niet willen meewerken.

Aan het begin van een presentatie: ‘Sorry, de beamer pakt 'm even niet'.

Betekenis: ‘Ik heb net per ongeluk op de knop ‘OFF' gedrukt, zodat de net moeizaam opgewarmde beamer zichzelf uitschakelt, waarna het nog 300 lange seconden duurt voordat hij opnieuw is opgestart en ik eindelijk mijn eerste PowerPointslide kan laten zien.'

In de auto: ‘De TomTom pakt 'm even niet. Vervelend, misschien moet ik de bestemming nog maar eens invoeren.'

Betekenis: ‘Nadat ik de afgelopen vijf minuten het adres heb ingevoerd en de TomTom de route heeft berekend, heb ik per ongeluk op op het knopje ‘Route wissen' gedrukt, zodat we van voren af aan moeten beginnen.'

Achter de computer: ‘Ik heb nu al drie keer geprobeerd in te loggen op de website, maar hij pakt 'm echt niet.'

Betekenis: ‘Ik heb per ongeluk het wachtwoord van mijn mailaccount ingevoerd in plaats van dat van het bedrijfsnetwerk, en toen nog eens, en toen nog eens.'

Aan de telefoon: ‘Ik heb je net het gevraagde bestand gestuurd, maar volgens mij pakt de mail 'm niet'.

Betekenis: ‘Ik heb geprobeerd een bijlage van 20 GB te versturen en alle foutmeldingen weggeklikt.'

Eric Tiggeler

Zoek