logofoto_500 (2).jpg
Blog
Eric Tiggeler
4426

Hoe natuurlijk is '100% natuurlijk'?

Het oude doosje hield het kort: ‘Suikerklontjes. Ingrediënten: kristalsuiker.' Maar het doosje is gerestyled. Want het imago van suiker, dat moest beter. Het gevolg: zachte natuurtinten,  groene blaadjes en een nieuwe claim: ‘100% Natuurlijk'.

midisuikerklontjes-300Om dat aan ons uit te leggen heeft het suikerdoosje erg veel woorden nodig: ‘Suikerklontjes worden gemaakt door kristalsuiker vochtig te maken, in klontjes te persen en vervolgens te drogen. De kristalsuiker komt uit suikerbieten die op eigen bodem geteeld worden. De boeren zijn alllen gecertificeerd en het verbouwen van suikerbieten vindt plaats met zorg voor het milieu, de omgeving en het landschap. Na de oogst wordt in de suikerfabriek de kristalsuiker op een zorgvuldige en natuurlijke wijze uit de suikerbiet gewonnen.' En o ja, ‘Suiker en suikerproducten passen in een gezonde gevarieerde voeding en actieve leefstijl.'

Natuurlijk. Eigen bodem. Gecertificeerd. Zorg. Milieu. Omgeving. Landschap. Zorgvuldig. Natuurlijk. Gezond. Actief. De copywriter die zo hard zijn best moet doen om vertrouwen te wekken, oogst maar één ding: achterdocht. Want kristalsuiker, die komt toch helemaal niet rechtstreeks uit de suikerbiet? Er was toch iets met raffineren en dat daarmee juist de gezonde stoffen zouden verdwijnen?

Voor de zekerheid drinkt de Schrijfgidsredactie vanaf nu zijn koffie zwart. Met nul klontjes. En wat op de Douwe Egberts-verpakking staat, lezen we nog maar even niet.

 

Zoek