logofoto_500 (5).jpg
Blog
Eric Tiggeler
4247

Ongezond, maar wel vers!

De automatiek heeft het zwaar. Winkels waar je een snelle hap vanachter een glazen deurtje trekt passen niet helemaal in een tijd waarin de consument op het hart gedrukt krijgt om bewust te eten: een voedingsetiket is pas compleet als er 0% vet, geen suikers toegevoegd of Gezonde Keuze op staat. Hoe kun je als krokettenverkoper in zo'n tijd je imago versterken?

febo-800

Snackbarketen Febo probeert het met een advertorial in de krant, getiteld Het geheim van vers en kwaliteit! Waarom een advertorial? Waarschijnlijk omdat die vorm - een commerciële boodschap vermomd als artikel - meer ruimte geeft om eindelijk eens wat misverstanden over snacks de wereld uit te helpen. En wel als volgt:

‘Wat veel mensen niet weten is dat Febo dagelijks verse snacks produceert. De kroketten, grillburgers en overige snacks worden nooit ingevroren. 's Ochtends gemaakt en 's middags via eigen gekoeld transport in de winkel, uniek in Nederland. Samen met het feit dat er alleen gebruik wordt gemaakt van de beste ingrediënten, kunnen we concluderen dat Febo echt de lekkerste is!'

Het zal de eters worst wezen

Met deze opening is de toon gezet. Verse snacks, het verse product, vers vlees: van de kop tot het slot komt tien keer het woord vers voor. De vraag is alleen of dat verkoopargument het gelukkigst gekozen is. Want inderdaad zullen veel mensen niet weten dat Febo dagelijks verse snacks produceert, maar zou het ze bezighouden? Het zal de routineuze krokettentrekker waarschijnlijk worst wezen of zijn snack via een koelcel of een diepvriescel in het frituurvet is beland.

En een belangrijker doelgroep (de niet-Feboklant) heeft wel andere twijfels dan die aan de versheid. Om een voor de hand liggende te noemen: dat de automatiek alleen ongezonde vette happen verkoopt. Misschien hebben ze daar gelijk in, misschien niet, maar dat is nu net de twijfel die Febo niet ontzenuwt.

Behalve op het vers-argument hamert Febo vooral in algemene termen op de beste kwaliteit. Maar waarom is een snack uit een koelcel beter en lekkerder? En is het waar dat kroketten steeds gezonder worden? Zitten er niet juist heel veel vitamines en ijzer in? Is frituurvet niet net zo gezond als olijfolie? Jammer, die argumenten blijven ongenoemd. Of het goed is voor uw lijf en leden doet er niet toe, maar het is wél vers!

Echte verse rolmodellen

In de marge van deze advertorial haalt Febo wel nog het autoriteitsargument van stal: mensen als Paul de Leeuw, Gordon en Lange Frans zijn graag geziene klanten. Ongetwijfeld kenners die houden van vers en kwaliteit - maar misschien toch weer net niet een rolmodel voor de bewuste eter die over de drempel van de snacktent getrokken moet worden.

Dit artikel is geschreven voor Tekstblad. Word abonnee.

Zoek