logofoto_500 (1).jpg
Blog
Eric Tiggeler
4788

Henk geeft goed licht

Waarom vertelt Harry Webb niet dat hij Harry Webb heet? Waarom verbergt Reginald Dwight dat hij Reginald Dwight heet? Omdat de namen die ze van hun ouders meekregen, een obstakel vormden op het pad naar de roem. Harry Webb is een grijzemuizennaam, Reginald Dwight een tongbreker. Dus kozen ze voor klinkende pseudoniemen: Cliff Richard en Elton John. Namen die al succesvol klonken voordat het eerste plaatje geperst was, namen die makkelijk van mond tot mond gingen - namen dus die de weg plaveiden naar het internationale sterrendom.

Maar niet alleen in de showbizz verkoop je jezelf beter met een welluidende fantasienaam. Ook producten hebben een naam nodig die past bij hun imago. Kijk maar naar de meester op dat gebied: IKEA. Er zijn maar weinigen die de kunst van de beeldende naamgeving zo goed verstaan. De IKEA-catalogus barstte van de kleine persoonlijkheidjes. De strakke Lack-tafel, de handige Billy-boekenkast, de gemoedelijke Tomelilla-bank. De Scandinavische bijklank van Glätta, Finnliden en Klippan draagt alleen maar bij aan het exotische beeld van kwaliteit en design: of ze iets betekenen weten we niet, maar ze verlenen een willekeurige vaas, fauteuil of slaapbank onmiddellijk internationale exclusiviteit.

Misschien nog wel het populairst zijn de IKEA-tafels en kastenwanden met kloeke mannennamen. Meubelen met karakter zijn het: de betrouwbare Hektor, de kordate Ralf en de viriele Ivar. Meubelen met blonde snorren, breedgeschouderde meubelen met rollende biceps - betrouwbare, dynamische, moderne meubelen. Ze springen welhaast op eigen kracht in je steekwagentje.

De plafondlamp Henk

Het succes van IKEA's productnamenbeleid heeft geleid tot massale navolging, tot in de Gamma aan toe. Designspullen verkopen, dat kan de bouwmarkt immers ook. En stoere jongensnamen, die hebben we in Nederland ook best wel. Zie de Gamma-folder van februari 2009: de plafonnière Henk van Massive is in de aanbieding. Let wel: de plafonnière heet Henk. Zoiets als de ladekast Truus, de plantenstandaard Kevin en de deurgreep Coby. Sommige producten zou je gunnen dat ze ook een pseudoniem mochten kiezen.

 

 

Zoek